Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Türkiye'nin İlk ve tek FiveM forum adresi

Forum adresimize hoş geldin FiveMTürk olarak amacımız siz değerli kullanıcılarımıza en aktif fikir ve paylaşım platformu sunmak bir yana en güvenilir şekilde alışveriş yapabileceğiniz bir platform sunmaktır.
DF DF
DF DF
DF DF

Rehber Yazılımcı olmak isteyenlerin bilmesi gerekenler[What you need to know to be a software developer]

SleekAssassin35

𝐅𝐈𝐕𝐄𝐌𝐓𝐔𝐑𝐊
FT Kullanıcı
Katılım
3 yıl 11 ay 16 gün
Mesajlar
2,170
Web sitesi
oblivioncodetr.com
Discord
!!SleekAssassin35#6533
Kendi kendinize programlama öğreniyorsanız ve her yazılım geliştiricisinin veya programcının öğrenmesi ya da bilmesi gereken en temel şeylerden bazılarının neler olduğunu merak ediyorsanız, bu konu sizin işinize çokca yarayabilecek bir konu
-
If you're a self-taught programmer and are wondering what some of the most basic things every software developer or programmer should learn or know, this is a topic that might come in handy for you.



1-Veri yapıları ve algoritmalar
what-is-an-algorithm-featured.png
photo:
Programcı olmak istiyorsan, veri yapısını ve algoritmalarını iyi bilmeniz gerekir; başka hiçbir yolu yok

Bu, herhangi bir programlama işi mülakatının önemli konularından biridir ve temel veri yapılarını bilmeden gerçek dünyadan bir uygulama yazmak mümkün değildir. Bu nedenle, her programcının bilgisayar bilimleri dersinde veri yapılarını ve algoritmaları öğrenmek için ciddi çaba sarf etmesi gerekir.
-
If you want to be a programmer, you need to know data structure and algorithms well; there is no other way

This is one of the important topics of any programming job interview and it is impossible to write a real-world application without knowing the basic data structures. Therefore, every programmer must put in serious effort to learn data structures and algorithms in a computer science course.


2- Sürüm kontrolü (Git)
Sürüm kontrolü, kodu saklamak için kullanılır ve programcının takım içinde iş birliği yapmasına yardımcı olur. bir kodlayıcı veya yazılım geliştirici olmak istiyorsan, Git veya SVN gibi sürüm kontrol araçlarını bilmen gerekir. Piyasada Git ve Github bu konuda önde gelenlerdir
-
Version control is used to store code and helps the programmer collaborate within the team. If you want to be a coder or software developer, you need to know version control tools like Git or SVN. Git and Github are the leading ones in the market.

3- Programlama dilleri
Bir programcı olmak istiyorsan, elbette bir programlama dili bilmek zorundasın: C ++, Java, belki Python veya JavaScript.

Ne istersen onu seçebilirsin bu tamamen size kalmış. Önce yönelmek istediğiniz alanı seçip o alana yönelik bir programlama dili öğrenmeniz daha iyi olur .
-
f you want to be a programmer, of course you have to know a programming language: C++, Java, maybe Python or JavaScript.

You can choose whatever you want, it's totally up to you. It would be better to first choose the field you want to focus on and learn a programming language for that field .


4- Network temelleri
Her Yazılımcının Bilmesi Gerekenler

Bugün, birbirine bağlanan bir dünyada yaşıyoruz ve evin dahil, bulunduğun her ortamda, kullanabileceğin WİFİ ve yerel ağ bulabiliyorsun.

Web uygulamaları veya mobil uygulamalar gibi yazacağın uygulamaların çoğu da tek başına ek bileşen olmayacak ancak isteğin ağ üzerinden bir sunucuya gideceği istemci-sunucu türü bir uygulama olacaktır. Müşteriler, uygulamana dünyanın her yerinden erişecekler.

Sonuç olarak, uygulamanı anlamak, geliştirmek ve desteklemek için ağ temellerini anlaman gerekir
-
Today, we live in an interconnected world, and you can find WIFI and local network to use wherever you are, including at home.

Most of the applications you will write, such as web applications or mobile applications, will not be stand-alone snap-ins, but will be a client-server type of application where the request goes to a server over the network. Customers will access your app from anywhere in the world.

As a result, you need to understand network fundamentals to understand, develop and support your application.

5- Tümleşik geliştirme ortamları (IDE)
Eskiden yazılım geliştirmeye başlayan insanlar, Notepad veya DOS Düzenleyicisi’nde kod yazar ve sonra dosyayı kaydeder, ANT komut dosyasını çalıştırarak derleyiciyi komut satırından, creat paketinden çalıştırırlardı. Debugging ve Profiling gibi aktiviteler uzak bir hayaldi ama IntelliJIDEA ve Visual Studio gibi tümleşik geliştirme ortamları ortaya çıkışı, modern programcı geliştiricilerin softar uygulamalarını değiştirdi.

Başka bir deyişle, IntelliJIDEA veya AndroidStudio gibi IDE’ler, programcılar için en önemli araçtır. C, C ++ ve C # programcısı için seçim açıktır: Visual Studio. Ve Python geliştiricileri için Jüpiter Notebook her geçen gün daha da iyiye gidiyor.
-
In the past, people starting software development would write code in Notepad or DOS Editor and then save the file, run the ANT script and run the compiler from the command line, from the creat package. Activities such as Debugging and Profiling were a distant dream, but the emergence of integrated development environments such as IntelliJIDEA and Visual Studio has changed the softar practices of modern programmer developers.

In other words, IDEs like IntelliJIDEA or AndroidStudio are the most important tool for programmers. For the C, C++ and C# programmer, the choice is clear: Visual Studio. And Jupiter Notebook for Python developers is getting better every day.

7- Veri tabanı ve SQL – Her Yazılımcının Bilmesi Gerekenler
SQL, herhangi bir yazılım geliştiricisi için klasik ve muhtemelen en değerli beceridir. 30 yıldan fazla süredir var ve sanırım 30 yıl daha sürecek. Veri tabanının her yerde bulunması göz önüne alındığında, bir programcıdan SQL ile birlikte normalleştirme ve tablo tasarımı gibi temel veri tabanı kavramlarını bildiği beklenir.

Oracle, Micrsoft SQL Server, MySQL, PostgreSQL gibi birçok veri tabanı var, ancak bir tanesini bilmek yeterli. Kilit nokta, veri tabanına aşina olman gerektiğidir. Verileri nasıl ekleyeceğini, güncelleyeceğini, sileceğini ve geri almak için SQL sorguları yazacağını bilmelisin.
-
SQL is a classic and probably the most valuable skill for any software developer. It's been around for over 30 years and I think it will last another 30 years. Given the ubiquity of databases, a programmer is expected to be familiar with SQL as well as basic database concepts such as normalization and table design.

There are many databases such as Oracle, Microsoft SQL Server, MySQL, PostgreSQL, but knowing one is enough. The key point is that you need to be familiar with the database. You should know how to add, update, delete data and write SQL queries to get it back.

8- UNIX veya Linux
SQL gibi, UNIX de popülerliğini koruyor; 30 yıldan fazla süredir var. Çoğu programcının bir noktada Linux makinelerinde çalışması gerektiğinden, Linx komut satırının iyi bilinmesi uzun bir yol kat eder.

Etkili çalışmana izin verir. Dosyaları arayabilir, CPU ve bellek kullanımını kontrol ederek sistemde neler olup bittiğini öğrenebilir, temel ve ileri düzey işlemleri gerçekleştirebilirsin.
-
Like SQL, UNIX remains popular; It's been around for over 30 years. A good knowledge of the Linx command line goes a long way since most programmers have to work on Linux machines at some point.

It allows you to work effectively. You can search for files, check CPU and memory usage to find out what's going on with the system, and perform basic and advanced operations.




Şimdi Gelelim Konumuzda bahsettiğimiz bazı içeriklerin detaylarına
Now let's get to the details of some of the content we mentioned in our topic.




GİT VE GİTHUB[GİT AND GİTHUB]


Git nedir?
İlk olarak 2005 yılında geliştirilen Git, son derece popüler bir sürüm kontrol sistemidir. Herhangi bir bulut barındırma hizmetinden tamamen bağımsız olarak kullanılabilir – indirmek dışında internet erişimine bile ihtiyacınız yoktur.

Diğer versiyon kontrol sistemlerine göre, kullanımı kolay ve ücretsizdir. Git, ayrıca metin dosyalarıyla iyi çalışacak şekilde özel olarak tasarlanmıştır. Ancak Git’i gerçekten farklı kılan şey dallanma modelidir. Dallanma, kodunuzda bağımsız yerel şubeler oluşturmanıza olanak tanır. Bu aynı zamanda yeni fikirleri deneyebileceğiniz, üretim için şubeleri ayırabileceğiniz, önceki şubelere geri dönebileceğiniz ve şubeleri kolayca silip birleştirebileceğiniz ve geri çağırabileceğiniz anlamına gelir.

Tek cümleyle özetleyecek olursak Git, yüksek kaliteli bir sürüm kontrol sistemidir.
-
What is git?
First developed in 2005, Git is an extremely popular version control system. It can be used completely independently of any cloud hosting service – you don't even need internet access other than to download it.

Compared to other version control systems, it is easy to use and free. Git is also specifically designed to work well with text files. But what really sets Git apart is its branching model. Branching allows you to create independent local branches in your code. It also means you can try new ideas, reserve branches for production, go back to previous branches, and easily delete, merge and recall branches.

To sum it up in one sentence, Git is a high-quality version control system.


Peki Ya GitHub?
GitHub, yerel bilgisayarınızın / sunucunuzun dışında Git sürüm kontrol projelerinizi izlemenizi ve paylaşmanızı sağlayan çevrimiçi bir depolama alanıdır. Git’den farklı olarak GitHub, yalnızca bulut tabanlıdır. Ayrıca Git’in aksine, kâr amaçlı bir hizmettir. (Kullanıcı profili oluşturmak isteyenler için temel depo barındırma özellikleri ücretsiz olarak kullanılabilirdir, bu da GitHub’ı açık kaynaklı projeler için kullanılan popüler bir seçim haline getirmiştir.)
-
What about GitHub?
GitHub is an online storage that allows you to monitor and share your Git version control projects outside of your local computer/server. Unlike Git, GitHub is cloud-only. Also unlike Git, it is a for-profit service. (Basic repository hosting features are available for free for those who want to create user profiles, making GitHub a popular choice for open source projects.)




Algoritma[Algorithm]


Algoritma Nedir ?
Bir sorunu çözmek veya bir amaca ulaşmak için tasarlanıp takip edilen işlem basamakları bütününe algoritma denir. İşlem basamaklarının anlaşılabilir bir başlangıcı ve bir sonu olmalıdır. Çözüm yolları belirlenmeli, ardından çözüme ulaşan adımlar sıralanmalıdır. Algoritma bu belirtilen adımları takip eder ve istenilen çözüme ulaşır.
-
What is Algorithm?
An algorithm is a set of steps that are designed and followed to solve a problem or achieve a goal. Process steps should have an understandable beginning and an end. Solution ways should be determined, then the steps that reach the solution should be listed. The algorithm follows these specified steps and reaches the desired solution.


Algoritma Ne İçin Kullanılır ?
Algoritmanın günlük hayattan en çok bildiğiniz kullanım yöntemi matematikte kullanılır. Örneğin; 3 ve 5 sayılarının ortalamasını bulmak istediğinizde;

adımları uygulanır. Bu adımlar, “Verilen iki sayının ortalamasını bulma algoritması” olarak adlandırılabilir.

Bilgisayar biliminde ise algoritmaları yazılımın her parçasında görmek mümkündür. Yani dijital ortamda gerçekleşen her olay, algoritmalar sayesinde gerçekleşiyor demek son derece doğrudur.
-
What Is The Algorithm Used For?
The method of use of the algorithm that you know most from daily life is used in mathematics. E.g; When you want to find the average of the numbers 3 and 5;

steps are applied. These steps can be called “Algorithm for finding the mean of two given numbers”.

In computer science, it is possible to see algorithms in every piece of software. In other words, it is very true to say that every event that takes place in the digital environment happens thanks to algorithms.


Akış Diyagramı (Şemaları) Nedir ?
Algoritmalar bir kağıt üzerinde yazılabilecek kadar basit olmalıdır. Metin olarak veya akış diyagramları ile ifade edilebilir. Akış diyagramı, algoritmanın işleyişini neden-sonuç ilişkisini gözeterek açıklanmasını sağlar.
-
What is Flow Diagram (Diagrams)?
Algorithms should be simple enough to be written on a piece of paper. It can be expressed as text or with flowcharts. The flow chart provides the explanation of the operation of the algorithm by considering the cause-effect relationship
 
Gayet Yararlı Ve Bilgilendirici Bir Konu Olmuş Eline Sağlık
 
Daha çok kişiye yardımcı olmak için UPPP
 
Dostum konunu baltalamak istemem ama bu sorunun cevabını arayan zaten googleda bulur neden copy paste fivemturke attın
Ekli dosyayı görüntüle 64025
Yok dostum konu baltalamak değil, haklı bir soru. Öncelikle biliyorsunki forumumuz globallaşan bir forum, bu yüzden rehberlerimize ingilizce dil desteği ekliyoruz bu konuda tamamen forumumuzun globala açılması için bir destek. Onun dışında konuyu biraz incelersen oradaki konuyu direk copy past yapmaktansa konuyu kısaltarak sadece önemli kısımları aldığımı göreceksin. Ve konu sadece o websiteden gelmiyor birkaç farklı yerden harmanlanmış bir konu, yani sadece oradan alıp buraya yapiştırsam haklısın ancak konu hem farklı yerlerden harmanlandı hemde ingilizce dil desteği eklenerek forumumuzun globalda etkileşim alması sağlandı. Umarım aklındaki şüpheyi alabilmişimdir
 
24 saate maksimum 2 konuya güncel atabilirsin diye biliyorum.
Evet haklısın normalde bu ikinci upladığım konu ancak bunu uplarken bir sorunla karşılaştık hatası aldım ve diğer konuyu upladım meğer buda uplanmış
 
Yok dostum konu baltalamak değil, haklı bir soru. Öncelikle biliyorsunki forumumuz globallaşan bir forum, bu yüzden rehberlerimize ingilizce dil desteği ekliyoruz bu konuda tamamen forumumuzun globala açılması için bir destek. Onun dışında konuyu biraz incelersen oradaki konuyu direk copy past yapmaktansa konuyu kısaltarak sadece önemli kısımları aldığımı göreceksin. Ve konu sadece o websiteden gelmiyor birkaç farklı yerden harmanlanmış bir konu, yani sadece oradan alıp buraya yapiştırsam haklısın ancak konu hem farklı yerlerden harmanlandı hemde ingilizce dil desteği eklenerek forumumuzun globalda etkileşim alması sağlandı. Umarım aklındaki şüpheyi alabilmişimdir
Telefonda olduğum için biraz yazım yanlışı yapmışım kusura bakma ?
 
Yok dostum konu baltalamak değil, haklı bir soru. Öncelikle biliyorsunki forumumuz globallaşan bir forum, bu yüzden rehberlerimize ingilizce dil desteği ekliyoruz bu konuda tamamen forumumuzun globala açılması için bir destek. Onun dışında konuyu biraz incelersen oradaki konuyu direk copy past yapmaktansa konuyu kısaltarak sadece önemli kısımları aldığımı göreceksin. Ve konu sadece o websiteden gelmiyor birkaç farklı yerden harmanlanmış bir konu, yani sadece oradan alıp buraya yapiştırsam haklısın ancak konu hem farklı yerlerden harmanlandı hemde ingilizce dil desteği eklenerek forumumuzun globalda etkileşim alması sağlandı. Umarım aklındaki şüpheyi alabilmişimdir
FivemTurk de paylaşılan bir konunun fivemle alakalı olmasını beklerdim. Konu FiveM development ise bu maddelerden hiçbirini uygulamamanız en büyük önerimdir :D
FiveM developmentta tek ihtiyacınız 50+iq ve ingilizce
 
maddelerin yarisi yanlis bilgin olsun istersen tek tek yazabilirim
 
FivemTurk de paylaşılan bir konunun fivemle alakalı olmasını beklerdim. Konu FiveM development ise bu maddelerden hiçbirini uygulamamanız en büyük önerimdir :D
FiveM developmentta tek ihtiyacınız 50+iq ve ingilizce
Fivemtürk uzerinde off topic ve rehber kategorimizde insanlar forum kurallarına uygun etik ve ahlaki degerler içerisinde bu tür payladımlar yapa biliyor ayriyetten developer nasıl olunur diye bir rehber paylaşmadım farkındaysanız
 
maddelerin yarisi yanlis bilgin olsun istersen tek tek yazabilirim
Burada yanlış demeniz doğru olmaz tercih etmiyorum dIyabilirsiniz zira paylaştıklarımın hiç biri yazilim ile alakasız değil
 
Burada yanlış demeniz doğru olmaz tercih etmiyorum dIyabilirsiniz zira paylaştıklarımın hiç biri yazilim ile alakasız değil
emin misin? eger yazilimci olmak icin bunlar gerekliyse devops ve networkculer issiz kaldi. O zaman herkes sirkete yazilimci alsin nede olsa 3 tane meslegin yaptigi seyi yapabiliyorlarmis
 
Son düzenleme:
emin misin? eger yazilimci olmak icin bunlar gerekliyse devops ve networkculer issiz kaldi. O zaman herkes sirkete yazilimci alsin nasolsa 3 tane meslegin yaptigi seyi yapabiliyorlarmis
keşke önce türkçe öğrensen
 
emin misin? eger yazilimci olmak icin bunlar gerekliyse devops ve networkculer issiz kaldi. O zaman herkes sirkete yazilimci alsin nede olsa 3 tane meslegin yaptigi seyi yapabiliyorlarmis
Dostum bak yazılim ile alakasız değil diyorum yazılımcılar bunu kullanamaz demiyorum developer bunu bilmeli demiyorun NOC bunu bilmezse idam edilecek de demiyorum anlamıyormusun anlamakmı istemiyorsun
 
Dostum bak yazılim ile alakasız değil diyorum yazılımcılar bunu kullanamaz demiyorum developer bunu bilmeli demiyorun NOC bunu bilmezse idam edilecek de demiyorum anlamıyormusun anlamakmı istemiyorsun
Artik su "Yazilimci" meslegi her seyi bilmek zorunda degil akliniza sokun cok farkli dallara ayrilmis haldedir kendisi.
2(senior)-1(junior) tane dili ustaca bilmesi gayet yeter ve artar. Isterse bunlarida ogrenir ama yazilimci olarak is hayatinda bunlar hicbir katkida bulunmaz
 
Artik su "Yazilimci" meslegi her seyi bilmek zorunda degil akliniza sokun cok farkli dallara ayrilmis haldedir kendisi.
2(senior)-1(junior) tane dili ustaca bilmesi gayet yeter ve artar. Isterse bunlarida ogrenir ama yazilimci olarak is hayatinda bunlar hicbir katkida bulunmaz
Arkadaşım ben konu başlığına bunları bilmezseniz öleceksiniz bunları bilmezseniz idam edileceksiniz yazmadım anlamak istemiyormusun
 
Arkadaşım ben konu başlığına bunları bilmezseniz öleceksiniz bunları bilmezseniz idam edileceksiniz yazmadım anlamak istemiyormusun
Canımın içi bak anlama zorluğu çekiyorsun anlaşılan bana dediğin şey hiç hoşuma gitmedi ve bir yetkili olarak üyelere bu sözlerle kötü örnek oluyorsun. Sen başlığa bilmesi gerekenler yazmışsın bende bazılarını bilmelerine hiç gerek yok diyorum bilmeleri zorunlu yoksa ölürler yazmıyorum. Tamamen saçmalamaya başladın
 
Son düzenleme:
Canımın içi bak anlama zorluğu çekiyorsun anlaşılan bana dediğin şey hiç hoşuma gitmedi ve bir yetkili olarak üyelere bu sözlerle kötü örnek oluyorsun. Sen başlığa bilmesi gerekenler yazmışsın bende bazılarını bilmelerine hiç gerek yok diyorum bilmezlerse ölecekler yazmıyorum. Tamamen saçmalamaya başladın
Dostum aslında ikimizde yakın şeyler söylüyoruz, ben de diyorum ki evet bilmeselerde olur şart değil . Ancak BANA GÖRE yazılımla ilgilenen kişiler en basitinden algoritma ve IDE bilmeli, sen bilmeselerde olur diyorsun ben ise bilseler iyi olur diyorum kısacası. Sen de bende kendimizi pek iyi ifade edemedik diyelim ve olayı bitirelim bence
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Granit arka planlar

Lütfen Javascript'i etkinleştirin!Javascript'i etkinleştirin!